Torstai 20.4

Tiedättehän ärsyttävät mainokset, joita tv syytää kanaviltaan jatkuvalla syötöllä? Eilen jälleen kerran närkästyin erään sellaisen sanomasta, sillä kummasti noilla mainoksilla on taipumus syöpyä ihmisten mieliin ja pompata sitten sieltä ns. "ainoina totuuksina". Tällä kertaa verenpainettani nosti mainos potenssilääkkeestä. Mainoksessa kehotettiin ihmisiä tekemään testi nettisaitilla ja ottamaan se mukaan lääkärille, jotta ongelman saisi korjattua.
Jälleen kerran sain kuvan, että joka toinen suomalainen mies kärsii potenssiongelmista niin häiritsevässä määrin, että tarvitsee lääkettä tilanteen parantamiseen. Jälleen kerran lääketiede korjaa asian, joka ei välttämättä johdu millään tavalla fysiologisista syistä. Voinen olla väärässäkin, mutta uskallan silti väittää, että nykyisistä potenssiongelmista suurin osa on yhteydessä stressiin, ahdistukseen, masennukseen ym. tunne-elämän häiriöihin. Vähän samaa on havaittavissa imetyksen sarallakin. Imetyshän on parhaimmillaan vauvan ja äidin vuorovaikutusta, sanatonta keskustelua ja rakkautta, läheisyyttä. Ei maidontuotannolle ole olemassa ihmelääkettä, joka käynnistää kaiken napista painamalla. Jos mukana on ripauskin stressiä, saattaa koko herumisprosessi häiriintyä eikä maitoa välttämättä tule tarpeeksi vauvan kasvuun, vaikka sitä rinnoissa onkin. Lääkkeisiin rinnastan osittain myös korvikkeen, jota sitten tuputetaan epävarmoille äideille ratkaisuksi tunne-ongelmiin.
Korvike tai lääke sinänsä ei ole huono juttu, kunhan sen antamiseen on kunnon perusteet. Tottakai on tärkeää antaa kuolemansairaalle lääkettä, jotta tämä paranee, tai äitinsä menettäneelle vauvalle korviketta selviämisen takaamiseksi. Mutta surullista minusta on se, kun äiti juottaa pienokaiselleen korvike-maitoa epäillessään oman maidon riittävyyttä, vaikka samaan aikaan joutuu lypsämään tukosten takia ylimääräistä maitoa pois.
Vaikka imetys ja potenssilääkkeet ovatkin aivat eri asia, on niitä yhdistävä tekijä mainonnan ja tiedonvälityksen vääristely. Eivätkä nämä potenssilääkemainokset ole ainoita, jotka saavat niskakarvani pystyyn. Joka kerran kuullessani tv:stä sanan "kevyt" tai "terveysvaikutteinen", puhumattakaan sokerin välttämättömyydestä ruokavaliossa, voisin hetkellisesti myydä koko laitteen pois. Onneksi vielä tv2 lähettää fiksuja lastenohjelmia, joissa ei ole järjetöntä räiskintää ja piilomainontaa lapsille, ainakaan maikkarin tyyliin. Ja ehkä minäkin vielä opin sulkemaan silmäni ja korvani hölmöjä mainoksia nähdessäni, ettei tarvitse närkästyä toisten leipätyöstä.